-

Yeni projelerle sektörde hızlı adımlarla ilerliyor

Yazar:

14.02.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yeni projelerle sektörde hızlı adımlarla ilerliyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Çelik kontrüksiyon, betonarme inşaat, CNC plazma kesim ve yassı mamuller başta olmak üzere inşaat sektöründe birden fazla kalemde faaliyet gösteren Hanyıldız Yapı İnşaat, ajandasına aldığı yeni projelerle başarı grafiğini yükseltmeye devam ediyor.

İnşaat sektöründe kısa zamanda yakaladığı başarıyla dikkat çeken Hanyıldız Yapı İnşaat’ın, bugün önemli birçok inşaat çalışmasındaimzası bulunuyor. Nitekim Taksim, Cihangir ve Esenyurt gibi İstanbul’un önemli merkezlerindeki yaptığı çalışmalar, şirketin tamamladığı projelerden yalnızca bir kaçı. İnsanlığa daha iyi bir hizmet verme anlayışıyla sektöründe hızlı adımlarla ilerleyen Hanyıldız’ın inşaat sektöründeki gelişmeleri Hanyıldız Yapı İnşaat’ın Genel Müdürü Hasan Mete’den dinledik.

Çelik kontrüksiyondan betonarme inşaata kadar geniş bir yelpazede inşaat sektöründe faaliyet gösteren Hanyıldız’ın, inşaat sektöründeki serüveninden bahseder misiniz?

İnşaat sektörüne ilk adımını demir çelik ürünleri satan bir şahıs firması olarak atan Hanyıldız, zamanla yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde büyüyerek bugünkü bulunduğu noktaya geldi. 2004 yılı itibariyle inşaat sektöründeki çalışmalarımızı artırdık. Daha sonra 2007 yılında bir kriz yaşadık; ancak bu yaşadığımız krizi doğru yaklaşımlarımız neticesinde kısa sürede atlattık ve sektörde daha büyük projelere imzamızı attık. 2010 yılında ise çatı firması olarak faaliyet göstermeye başladık. Dedem Şahmettin Bey’in taş duvar ustası olduğu için altı yaşından itibaren inşaat sektörüyle tanışıyorum. Nitekim çocukluğumda boş günlerimi, dedemin yanında çıraklı yaparak geçirdim. Daha sonra 1996 yılında ilk defa ticarete adım attım, ardından 1999 yılında çelik kontrüksiyon işini öğrenmek için cüzi bir miktarda bir ücretle bu alanda işe girdim ve altı ay sonrasında tekrar kendi işimi kurdum. Şu anda şirketimiz içerisinde; mimar ve mühendisler başta olmak üzere diğer birimlerle birlikte 63 kişi çalışıyor. Sektördeki ilk işimiz, Nas İnşaat ile birlikte yürüttüğümüz Kartal İmam Hatip Lisesi. Nas İnşaat’ın sahibi Esat Bey’in teklifiyle bu proje içerisinde yer aldık. Kendisi başarabilir misin diye sorduğunda, her işi yapabileceğime yönelik kendime olan inancımla evet diyerek çalışmaya başladım.

Yaklaşık 3,5 ay sonra projede bulunan üç binayı yıkarak buraya büyük bir kompleks yaptık. Daha sora Nas İnşaat’ın çözüm ortağı olarak tüm projelerde yer aldık.Başakşehir, Taksim, Hasköy, Gaziosmanpaşa gibi İstanbul’un önemli birçok semtinde projeler inşa ettik. Zaman sonra fabrika inşaatları üzerinde çalışmaya başladık. Burada ilk olarak Dota Yapı Gyo ile çalışmaya başladık. Yaklaşık 25 bin metrekarelik bu projenin, hafriyatından son aşamasına kadar her detayıyla ilgilendik. Daha sonra ise irili ufaklı 100 üzerinde endüstriyel inşaat projesinde yer aldık. Benim kendime 2020 yılına kadar belirlediğim bir yıllık planım vardı, fakat Türkiye’nin ekonomisine pek fazla güven olmuyor. Nitekim her üç yada dört yılda bir ülkemizde yeni bir krizle karşı karşıya kalıyoruz. Firmalar, bu süreç içerisinde yeni bir kriz olacağı yönünde bir beklenti içerisinde olmalarından ötürü sektörde korkarak hareket ediyorlar. Eğer bir firmanın kökü çok sağlam değilse, bu kriz içerisinde firma hemen gidebiliyor. Tabi bu durum piyasadaki ekonomik yapının tam olarak oturmamasından kaynaklanıyor.

Peki inşaat sektöründe önemli tecrübeler edinen Hanyıldız, hangi projelere imzasını attı?

Hanyıldız, kuruluşundan bu yana inşaat sektöründe önemli projelere özellikle fabrika ve altyapı alanında önemli çalışmalara imzasını attı. Bu çalışmalar arasında Esenyurt Kültür Merkezi, Silivri altyapı, Taksim ve Cihangir otoparkı, Başahşehir Sular Vadisi yer alıyor. Aynı zamanda Sivas, Gümüşhane, Afyon ve Gebze bölgesinde bir çok fabrika inşaatı gibi Türkiye’nin önemli bölgelerinde de çalışmalar yaptık.

Özellikle fabrika ve altyapı çalışmalarında uzmanlaşmış bir marka olarak, ülkemizdeki inşaat firmalarının farklı uzmanlık alanı gerektiren inşaat alanlarında da faaliyet göstermelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemiz inşaat firmalarının tek bir çalışma disiplini alanı üzerinde değil de, konut, fabrika altyapı gibi birbirinden farklı projelerde yer almaları bizi de derinden etkiliyor. Ayrıca Türkiye’de yetişmiş mühendis kadrosunun bulunduğuna inanmıyorum. Bir mühendisin kendi adına bu projeyi ben yaptım demesi çok zor. Projenin değerlerinin sisteme girilmesi bir proje işi için yeterli değil. Buradaki en önemli sorun kişilerin sektöründe uzmanlaşmaması. Bu sebeple bu yıl şirket içerisinde çok ciddi kararlar aldık. Tüm mühendislik kadromuzu tamamen sıfırlayarak daha rahat çalışabileceğimiz sorumluluk alabilen mühendislerden oluşan yeni bir kadro oluşturduk.

Bir projenin ilk aşamasından son aşamasına kadar faaliyet gösteren bir firma olarak, çalıştırmak üzere nitelikli eleman sıkıntısı yaşıyor musunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim Türkiye’de işsizlik sorununun olduğuna inanmıyorum, ancak iş beğenmeme şeklinde bir durum söz konusu. İnsanların kendilerini meslek alanlarında yeterli geliştirdiğini düşünmüyorum. Örnek vermek gerekirse birçok mühendis, mevcutolan donanımına yeni bir beceri katmaktan uzak duruyor. Kalifiye elemanların, kendilerini daha fazla yetiştirmek için çaba harcadıkları kanaatindeyim. Öte yandan aynı şekilde yetişmiş ara eleman bulmakta da zorlanıyoruz. Piyasada yeterli derecede yetişmiş eleman olmadığı gibi, olan elemanlarda uzun süre aynı iş yerinde çalışmıyor. Günümüz iş sektöründe bir iş yerinde uzun soluklu çalışarak o işi sahiplenme isteğinde olan çalışanlarla çok fazla karşılaşmıyorsunuz.

Peki bu yaşanan sıkıntı karşısında çözüm olarak hangi adımların atılması gerekiliyor?

Ülkemiz inşaat sektöründe rekabetin çok fazla olmasından ötürü birtakım sorunlar yaşanıyor. Bu rekabetin ve nitelikli eleman sıkıntılarının önüne geçilmesi için öncelikle denetim mekanizmasının çok iyi işlemesi gerek. Bayındırlığın, inşaat sektöründeki malzemelerin uygulanışı için bir ücret belirlemesi gerek.Özellikle çelik konstrüksiyon yapı işlerine firmaların gelişi güzel ve günü kurtarmak adına fiyatlar vermesi rekabeti olumsuz etkilediğinden belli bir standartın getirilmesi şart. Bu rekabet durumu, sektörde kalitesiz işe sebep olduğu gibi nitelikli eleman yetişmesini de engellemiş oluyor. Siz sektörde standartlarla birlikte ücret fiyatlarını da düşürdüğünüzde, çalıştırdığınız elemana yeterli ücreti veremezsiniz. Nitekim bu durum işçinin, işini doğru yapmamasına yol açar. Bu durum devletin denetim mekanizmasının iyi çalışmamasından kaynaklanıyor. Bu sebeple tüm bu sorunların önüne geçilmesi için öncelikle denetim mekanizmasının iyi işlemesi gerek.

2013 yılını inşaat sektörü açısından değerlendirecek olursak, özel yatırımlardan daha çok kamu yatırımların ağırlıklı olduğu bir sene oldu. Siz bu yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?

2013 yılının, inşaat sektörü açısından çok iyi geçmediği kanaatindeyim. Özellikle finans yönünden sektörde ciddi bir sıkıntı var. Sektörde yaşanan bir kriz var, ancak kimse bu krizden bahsetmiyor. Sektör oyuncuları, krizden bahsedersem daha da büyür mü şeklinde hareket ediyor. Son günlerde yaşanan kriz iyi yönetilirse Türkiye’yi son 50 yılda çok iyi bir dönem bekliyor. Aksi durumda ise ülkemiz, 1990’li yıllarında yaşanan ekonomik sorunlarla tekrar karşılaşacaktır.

Peki bahsettiğiniz bu büyümede Hanyıldız, inşaat sektöründekendisini nasıl konumlandıracak?

İnşaat sektörüne ilk adımımı attığım zamanki tek amacım,mümkün olduğunca çok fazla insan istihdam sağlamaktı. Bugünde bu amaç içerisinde sektörde faaliyet göstermeye devam ediyorum. Ancak şunu da belirtmem gerekiyor ki artık sektörde sağlam adımlarla ilerlemek öncelikli amacım. Türkiye’nin ekonomisinin değişkenlik yapısından ötürü, sektörünüzde sağlam adım atmayı öncelik veriyorsunuz. Çünkü çok iyi şekilde ilerlediğiniz bir işte, yatırımcının işin ortasında bir krize girmesi sizi etkiliyor.

Şuanda yürüttüğünüz çalışmalar neler?

Bu yıl içerisinde beş fabrikanın yanı sıra Elazığ Sivas Kütahya çeşitli projeler yaptık. Son projemizi bir ay önce bitirdik. Şu anda Türk Hava Yolları’nın İstanbul Yeşilköy havalimanlarındaki hangar projesini bir firmayla birlikte proje ortağı olarak yapıyoruz. Yeşilköy havalimanının rakamsal boyutu yaklaşık 12 milyon. Aynı zamanda Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi’nin üst geçit projesi de çalışmalarımız arasında. Ayrıca yakın zamanda da Türkiye’nin en büyük projelerinden birinin ön anlaşmasını yaptık. Bizim öncelikli amacımız insanlığa hizmet vermek. Biz bu çalışmaları yaparken bizim devletimizi düşündüğümüz kadar devletimizin de herkese eşit davranarak bizi düşünmesini istiyoruz. Ekonomideki adalet sistemi çalışırsa Türkiye, dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olur.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS