-

Yeni Yaşam Biçimi Kentler ve Dönüşüm Zirvesi gerçekleşti!

Yazar:

22.04.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yeni Yaşam Biçimi Kentler ve Dönüşüm Zirvesi gerçekleşti!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) organize ettiği “Yeni Yaşam Biçimi Kentler” ve “Dönüşüm Zirvesi” 20 Nisan’da Sarıyer’de yapıldı.

Kentsel Dönüşümün tartışıldığı ve ilki üç yıl önce yine Sarıyer’de başlayan zirveye konuşmacı olarak; Fethi Hinginar (İMSAD Genel Başkanı), Engin Keçeli (İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Doç.Dr. Ece Ceylan Baba (Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Prof.Dr. İclal Dinçer, Prof.Dr. Zeynep Enlil (Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Prof.Dr. Arda İnceoğlu (MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı) katıldı.

“Devlet Kendini Yatırımcı Olarak Görmemeli”

MEF Üniversitesi Maslak Kampusu’nda gerçekleşen etkinliğin açılışını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptı. Konuşmasında Kentsel Dönüşüm hakkında halkın beklentilerine değinen ve bu beklentilere çok önem verdiklerini ifade eden Genç, “Bu alanlardaki, mahallelerdeki dengeler bozulmadan kentsel dönüşüm sağlanmalıdır” dedi.

“Bu sorunun çözümünde devlet, kendisini yatırımcı olarak görmemeli, yeri gelince vatandaş için kendi payından vazgeçmeyi bilmelidir” diyen Genç, katılımcılara Sarıyer’de 56 bin 518 adet binanın bulunduğu ve bu binalardan 85’inin yasa gereği yıkıldığı bilgisini verdi.

Genç sözlerini şöyle tamamladı: “Kentsel dönüşümde yerel yönetimler mutlaka yer almalıdır. Bunun yanı sıra yapılan dönüşüm sonunda halkın yaşam kalitesi ve refah seviyesi yükselmiş olmalıdır.”

“Kentsel Dönüşüm’de Deprem Faktörü Gözden Kaçmamalı”

Konuşmacılardan İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Engin Keçeli, depremin kentsel dönüşüm konusunda ‘deprem’in önemine vurgu yaparak Sarıyer’de sadece depremi inceleyecek ve bu konuda çalışma yürütecek yeni bir Sivil Toplum Kuruluşu oluşturulması fikrini ortaya koydu.

Yapıların kalitesine önem verildiğini dile getiren Keçeli, izolasyon konusunda çalışmaların ileri bir boyuta taşınması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Toplum Kültürü Korunmalı”

Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, “Biz bilim insanları ve yapı sektöründeki insanlar kentsel dönüşüm noktasında yeniliklere açık olmalı” diyerek sözlerine başladı. Baba, Türkiye genelinde ve İstanbul özelinde kentsel dönüşümün temsil edildiğini düşünmediğini söyledi. Baba, kentsel bellek ve toplum kültürünün korunması için nitelikli bir şekilde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

“Toplumun Refahı Her Şeyden Önemli”

Fethi Hinginar, bugün Türkiye’de kentsel dönüşümün konuşulmasının, yakın zamandaki Marmara depremi kaynaklı olduğu tespitini yaptı. Bu depremde çok sayıda vatandaşın kaybedildiğini belirten Hinginar, “O günden bugüne ne kadar yol alabildik, neleri geliştirdik?” sorusunu sordu. Hinginar, “Kentsel dönüşüm noktasında yapılan birçok yenilik de var ancak yapı denetim sistemlerinin Türkiye’de çok iyi çalıştığını söylemek mümkün değil” dedi.

Yapı yasasının olmadığını katılımcılara hatırlatan Hinginar, konuyla alakalı birçok yönetmeliğin olduğunu ancak yenilenmesi gerektiğini ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Kentsel dönüşüm sadece yapılar dikmek değildir. Aynı zamanda toplumun refahı, yaşam kalitesi göz önüne alınmalı ve gündemde olmalıdır.”

“Sosyal Dokuyu Yok Ediyoruz”

Konuşmacılardan Prof. Dr. Arda İnceoğlu ise sokaklarda oyun oynayarak büyüyen son kuşağın temsilcisi olmasına, kent kültürünün en büyük problem tanısını koydu. Kentsel yenilenmenin Türkiye’de gerekli olduğunu ifade eden İnceoğlu, “Değişime ‘fazla’ açık bir toplumuz. Bu konuda biraz daha muhafazakar olunması gerektiğini düşünüyorum. Eğer muhafaza edemezsek sosyal dokunun yok olması söz konusu olabiliyor” dedi.

“Bu Yapıları Üçüncü Kuşak Beğenmeyecek”

Prof. Dr. İclal Dinçer, mevcut yasaların, yapıların yıkılıp yeniden yapılması yönünde olduğunu dile getirerek, “Bununla mücadele etmeliyiz” dedi. Dinçer, kentsel rant adına toplumun bir girdaba girdiği tespitini yaparak, “Bu girdaptan çıkamazsak kentlerimiz yaşanamayacak duruma gelecek” şeklinde konuştu.

Soruların cevaplanmasının ardından çekilen toplu fotoğrafla zirve sonlandırıldı.

Sarıyer Belediyesi

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS