-

Yere, İnsana ve Programa Gösterdiği Farkındalık ile Birinciliği Getiren Proje

Yazar:

06.06.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yere, İnsana ve Programa Gösterdiği Farkındalık ile Birinciliği Getiren Proje

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


İnegöl Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması’nın kolokyumu 5 Haziran Pazar günü saat 16:00’da Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde bulunan MODEF Fuar Alanı’nda gerçekleşti.

2 Mart 2016 tarihinde ilan edilen yarışma süreci, 5 Haziran 2016’da gerçekleşen kolokyum etkinliği ile üç ayı kapsayan bir sürede tamamlandı. Etkinlik, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuşmasıyla başladı. Belediye başkanı, bu proje ile yalnızca bir hizmet binası değil aynı zamandan kente kazandırılacak bir meydan tasarlandığından bahsetti ve dünyada meydanları ile anılan şehirlerden bahsetti. Değerlendirme sürecine hiçbir müdahalede bulunmadığını söyleyen Aktaş, kendi tercihini jüriye söylemediğini ancak sonradan jürinin aynı tercihi yaptığını öğrendiğinde sevindiğini belirtti.

Alinur Aktaş’tan sonra sözü alan Nurbin Paker yarışma sürecinde yer alan tüm ekibe teşekkürlerini ilettikten sonra yarışma ile proje elde etmenin kentse nelere katacağından bahsetti. Bu katkılardan ilkini, bir alan için farklı fikirleri bir araya toplayan sinerji ve farkındalık olarak tanımladı. İhale yöntemi ile elde edilme sürecinde 5-10 kişinin dâhil olacağı bir proje süreci olacağını ama yarışma sürecinde, İnegöl’den örnekle katılan 49 ekibin içerisinde muhtemelen 250-300 kişinin olduğunu ve dolayısıyla çok zengin bir fikir üretme ortamının gerçekleştiğini aktardı. Diğer sinerjiyi ise değerlendirme sürecinde bir araya gelen ve farklı disiplinlere mensup jüri üyelerinin arasındaki iletişim olarak açıklayan Paker yarışma alanının çok etkileyici olduğunu ve bu sebeple yarışma projelerinde yere özgü olma durumuna dikkat ettiklerini söyledi.
İlçe kaymakamı Ali Akça kısa bir konuşma yaparak kent ile ilgili hayal kurmaktan ve bu hayalleri projelendirirken merkeze insanı almanın öneminden bahsetti. Ödül töreni alışılandan farklı olarak yarışma sürecinde yer almış asli, danışman ve yedek jüri üyeleri ile raportörlere verilen plaket töreni ile başladı. Ardından ödül gruplarına ödülleri verildi. Kolokyum oturumu törenin ardından Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Murat Taş’ın moderatörlüğünde başladı. Jüri üyeleri Fatih Yavuz ve Güven Şener yarışma sürecinde yer alan ekibe teşekkür edip değerlendirme sürecinden bahsettiler.

Katılımcı yarışmacıların yanı sıra İnegöl halkının da yer aldığı kolokyuma katılım yoğundu. Bu durum üzerine Ömer Yılmaz kısa bir açıklama yaptı: “Yaşadığım olumsuz bir tecrübeden dolayı kısa bir ekleme yapmak istiyorum katılıma dair. Yalnızca mimarlar değil İnegöllülerin de katıldığını görüyorum. Aslında burada birinci olan projenin halka anlatılması aşamasında değiliz henüz. Bu ileride ayrıntılı olarak yapılacaktır. Bu toplantının temel amacı, yarışmaya proje gönderen 49 ekibin jüriden hesap sormasıdır. Meslekten olmayanlara bunu hatırlatmak istedim.”
Kolokyumda ilk soru makine mühendisi olan Erdal Akkaya’dan geldi. “Birinci ödülü alan projeyi diğer projelerden ayıran özelliği neydi?” diye soran Akkaya’ya yanıt veren Nurbin Paker projenin yere insana ve programa gösterdiği farkındalıktan dolayı ayrı bir yere oturduğunu söyledi. Fatih Yavuz ise parçalı bir biçimde programı ele alması, zemin kattaki yayılımı, program çözümündeki hassasiyeti ve binayı geri planda tutabilecek bir şemayı başarıyla çözmüş olup insan ölçeğinden çıkmaması ile birinci projenin diğerlerinin arasından sıyrıldığını belirtti. Sözü alan Güven Şener ise ödül alan proje ile ilgili şu açıklama yaptı: Birinci proje alanı çok iyi kullanmış bir proje. Bunun haricinde kente ne kattığına bakılınca kamusallık adına çok iyi çözülmüş olduğunu gördük.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın oğlu Safa Hilmi Aktaş yarışma sürecini şartnamenin oluşturulmasından bu yana yakından takip ettiğini ve ilk aşamalarda alanda yer alan mevcut ağaçların korunması vurgusunun şartnamede yer almasının çok önemli olduğuna inandığını söyledi. Bu sebeple öncelikle birinci projeyi bu konuya göstermiş olduğu hassasiyet sebebiyle tebrik eden Safa Hilmi Aktaş, projenin açık alan düzenlemesinde heykel bölümüne geçişte çok keskin bir ayrım olduğunu düşündüğünü ve jürinin bu konudaki fikrini merak ettiğini söyledi. Nurbin Paker, projenin açık alan düzenlemesini ölçekli bir biçimde çözdüğünü ancak henüz bitmiş sayılmadığını, belediyeden ve halktan gelen talepler doğrultusunda revize edileceğini belirtti. Sözü alan Güven Şener bütüncül bir meydan algısını 3. Mansiyonu alan projenin başarılı bir biçimde kurguladığını ancak birinci ödül projesinin farklı yaklaşarak kentte mevcut olan meydanı koruyup kente yeni bir meydan kattığını ve bu sebeple de başarılı olduğunu söyledi. Yarışmanın danışman jüri üyelerinden olan peyzaj mimarı Murat Memlük birinci projenin heykel meydanına doğru atılmış ulaşım akslarının olduğunu ve oraya doğru büyüyebilecek şekilde tasarlandığını söyledi.
Safa Hilmi Aktaş’ın sorusundan sonra katılımcılardan soru gelmeyince kolokyum sonlanacak gibi göründü ancak kolokyumun devamında Ömer Yılmaz yeni bir tartışma konusu ortaya attı. “Ben ortalığı karıştırmak için, kolokyum bu kadar çabuk bitmesin diye söz alıyorum. Jürinin üçüncü ödül kararının yanlış olduğunu düşünüyorum. Oy hakkım olsaydı o projeyi mansiyon olarak değerlendirirdim. Çok iri bir kütle olduğunu ve yanlış bir seçim yaptıklarını düşünüyorum.“ dedi. Bunun üzerine kolokyum sonlanmanın eşiğinden dönerek devam etti ve akşam güneşinden kaynaklanan sıcaklık artarken sözü yeniden Nurbin Paker aldı. Kendisinin üçüncü ödülü ikinci olarak değerlendirdiğini ve projenin ağaçlara olan hassasiyetini başarılı olarak değerlendirdiğini ve ayrıca ödül grubuna girecek olan projelerin uygulanabilir olması gerekliliğini Ömer Yılmaz’a karşıt olarak görmediğini söyledi. “Evet, mansiyon ve satın alma ödülleri projeye dair karşıt bir görüş belirten ve sözü olan projelerden seçilebilir. Bana göre üçüncü proje o niteliklerde değildi. “ dedi. Sözü alan belediye başkanı Alinur Aktaş, “Son aşamada jüri projelere dair bilgilendirdiğinde ben jüriye belirtmemekle birlikte sonradan birinci seçilen projeyi beğenmiştim. Bence bu proje şehre çok şey katacak.” dedi.
Mimarlık öğrencisi Enes Şener’in, “Belediye hizmet binasının uygulanma sürecinde jüri projenin arkasında ne kadar duracak?” sorusuna Nurbin Paker “Sonuna kadar.” cevabını verdi. Soru akabinde belediye başkanına da yöneltilince Alinur Aktaş: “Kesinlikle sonuna kadar arkasında duracağız. Bugüne kadar hiç yarışmayla proje yapmamıştık. Birkaç tane daha projeyi yarışmayla yapmayı düşünüyoruz. Ana tutum ve genel taahhüttün hiçbir şekilde değişmeyeceğine dair garanti veriyorum.” dedi.

Söz son olarak birinci ödül proje müelliflerine verildi: Arif Suyabatmaz: “Sayın başkana belediye binasını yarışmayla yapmaya karar verdiği için teşekkür ediyorum. Bundan sonrası için temennim idare, müellif ve jürinin hizmet kalitesinin sembolü olan belediye binasının elbirliğiyle inşa edilme sürecine girmesidir. Ancak burası da çok sıcak onu da eklemeliyim.” dedi. Son sözü alan Hakan Demirel, yarışma ile başlangıçta İstanbul’a yakınlığı sebebiyle ilgilendiklerini ancak yarışma alanını görünce çok etkilendiklerini ve o heyecanın bugün hala devam ettiğini ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS