-

Borudan sonra demir

Yazar:

28.08.2014

Kişi Okumuş

0 Yorum

Borudan sonra demir

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD)Meksika ve Türkiye menşeli inşaat çeliği ithalatına karşı aldığı önlemler ihracatçıların tepkisine neden olurken bir kötü haber de inşaat demirinden gelmek üzere… ABD’nin petrol boru ürünleri ve inşaat demiri ithalatına karşı yürüttüğü anti-damping soruşturmaları kapsamında Ticaret Komitesi (USITC), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkenin petrol boru ürünleri ithalatının yerel üreticilere zarar verdiğini oybirliği ile kabul etti. İnşaat demirinde yürütülen soruşturma ile ilgili nihai karar 9 Eylül’de verilecek.
Kritik gün 9 Eylül
İstanbul Tüccarlar Kulübü Demir ve Demir Dışı Metaller Komisyonu Başkanı Çağrı Kurbal, petrol boru ürünleri ile ilgili verilen kararın çok kritik olduğunu, bu karar neticesinde Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Türkiye,Ukrayna ve Vietnam’a bu ürünlerde yüzde 2.52 ile yüzde 111.47 arasında anti damping vergisi uygulanabileceğini belirtti. Soruşturma dahilindeFilipinler, Tayland ve Suudi Arabistan menşeili ürünlerin kararın kapsamı dışında bırakıldığına değinen Kurbal, “Bu karar son günlerde yaşanan küresel gelişmeler neticesinde zaten daralmış olan ihracat pazarımıza negatif etki yaratacaktır” dedi.
Türk inşaat demirinin dünya pazarında liderliğe oynadığına dikkat çeken Kurbal, şöyle devam etti: “ABD’li sanayi kuruluşları kendi üreticilerini korumak için son zamanlarda çok yoğun lobi yapıyor. 9 Eylül’de inşaat demiri ile ilgili yürütülen soruşturma ile ilgili nihai karara varılacak ve geçtiğimiz hafta Cuma günü boru ürünleri ile ilgili alınan karar da buna emsal teşkil edecek gibi görünüyor. Türk inşaat demiri dünya piyasasında liderliğe oynuyor. Amerika’ya yapılan Türk inşaat demiri ihracatımız da Mart ayından bu yana en yüksek seviye olan 91 bin 339 tona ulaştı. Tabii bu durum ABD’li üreticiler için bir tehdit oluşturuyor, onlar da ticaret komitelerine baskı yapıyorlar. Aslında yapabilecekleri başka bir şey de yok, çünkü üreticilerimizin hükümetten destek almadan, dünya piyasaları ile eşit şartlarda satış yaptığını kendileri de biliyor. Ancak son dönemde lobilerini çok kuvvetlendirdiler. Bugün 1 milyon 200 bin üyesi ile Kuzey Amerika’nın en büyük endüstri birliği olan Çelik İşçileri Birliği (United Steelworkers) başkanı da bu lobilerde bulunuyor. Böyle bir baskının bu kararlarda etkisi olmaması imkansız.”
Geriye dönük olabilir
Bu bölgeye sevkiyat planlayan üretici ve tüccarların teslimat tarihlerini 9 Eylül tarihine göre ayarlamaları gerektiğini belirten Kurbal, “Yine de daha önceki örneklerde de gördüğümüz gibi; uygulanması muhtemel antidamping önlemi, kararın verileceği 9 Eylül’den önceki 90 günlük dönemde de geçerli olmak üzere geriye dönük olarak tatbik edilebilir, buna göre pozisyon almak gereki” dedi.
Ticaret bakanlığına mektup yazdılar
ABD’NİN inşaat çeliği ithalatına karşı başlattığı soruşturmaya taraf olan Çelik İhracatçılar Birliği üyeleri ABD Ticaret Bakanlığı’na bir mektup yazdı. Türk çelik ihracatçılarının, ABD’li yerli üreticilerin çeşitli karar verici makamlara yaptığı politik baskılardan duydukları endişeleri dile getirdikleri mektupta şöyle denildi: “Müvekkillerimiz adına 29 Temmuz’da yapılan ve içeriği 19 Ağustos’ta duyurulan tek taraflı toplantıya itiraz etmekteyiz ve dairenizden bu toplantıya sunulmuş olan materyalleri zamansız ve yersiz oldukları gerekçesiyle reddetmesini talep etmekteyiz. ”
ABD’ye 400 milyon $’lık ihracat
– Türkiye’nin soruşturmaya konu dikişsiz boruda geçen yıl ABD’ye ihracatı 300 bin ton oldu. Bunun parasal değeri 250 milyon dolar…
– Aynı ürünün 6 aylık ihracatı yaklaşık 100 bin ton oldu.  Bu da 85 milyon dolarlık ihracat anlamına geliyor.
– Türkiye’nin ABD’ye inşaat demiri ihracatı geçen yıl 400 milyon dolara ulaştı. Bu yılın 6 ayındaki ihracat rakamı ise 220 milyon dolar oldu.
– Demir ve demir dışı metaller bazında toplam ihracata bakıldığında ise yılın ilk 7 ayındaki ihracatı 4 milyar 350 milyon dolar oldu.
– Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında ilk 7 ayda 8.07 milyar dolar, miktar bazında  10.6 milyon ton olarak gerçekleşti.
– Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 7 aydaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 11.1 milyon ton; değer bazında ise 9.5 milyar dolara ulaştı.
Borusan kararı  temyize taşıyacak
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun Türkiye’den çelik boru ithalatına anti-damping vergisi getirmesi Türk çelik sektörünü tedirgin ederken,Borusan bu vergiden muaf olacak. Bunun nedeni ise Borusan Mannesmann’ın ABD Houston’da faaliyet gösteren bir fabrikasının bulunması. Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, “Bu süreçte artık yerel üretici kimliğimizle pazara ürünlerimizi sunmaya başlamış olduğumuz için bir taraftan da Amerikan üreticilerine getirilen bu korumadan faydalanmaya başlamış oluyoruz. Bu açıdan avantajlı konumdayız” diye konuştu.
ABD fabrikasıyla kurtarıyor
Anti-damping vergisiyle ilgili VATAN’ın sorularını yanıtlayan Semih Özmen, ABD’nin böyle bir kararı ilk kez almadığını belirterek, şunları söyledi: “Bu karar tabii ki Türk çelik boru sektörünü genel olarak olumsuz etkileyecektir. Özellikle Borusan Mannesmann dışındaki üreticilere getirilen anti-damping vergi oranı, bu üreticilerin ihracat imkânını imkansız hale getirdi. Erdemir’in devlet şirketi olarak tanımlanması ve özellikle boru üreticilerine piyasa fiyatlarının altında mal satarak bir nevi devlet teşviği verilmesi gibi bir iddia sonucu getirilen telafi edici vergide ise Borusan Mannesmann’a uygulanacak olan yüzde 16 civarındaki vergi oranı ile ilgili ürünlerin ihracatının yapılması önemli ölçüde engellenmiş oldu. Sonuç olarak biz mücadelemize devam edeceğiz ve kararı temyize götüreceğiz.”
Kaynak: Vatan

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS