-

Ankara’da Tapınak Kavgası!

Yazar:

22.06.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Ankara’da Tapınak Kavgası!

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yusuf Yavuz’un haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin arkeolojik ait alanı olan ve Roma dönemine ait tarihi kalıntıların bulunduğu Hacıbayram Camii ve Agustus Tapınağı çevresindeki duvarı iş makineleriyle yıkmasına yönelik tepkiler sürüyor. Alanda inceleme yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Büyükşehir Belediyesi suç işliyor, Hacı Bayram çevresi Ulus Tarihi kent merkezinin kalbi, Augustus Tağınağı ve sırt sırta vermiş Hacı Bayram Cami, kültürlerin bir aradalığının simgesidir. Koruma kurulu ne yapıyor? Müzede sorumluluğu olan, arkeologlar nerede? Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar” açıklaması yaparken, Arkeologlar Derneği ise tarihi duvarın ‘insanların kafasına taş düşüyor’ gerekçesiyle gece vakti yıkılmasını kınadıklarını duyurdu. Çalışmaların koruma kurulunun izniyle yürütüldüğünü savunan Büyükşehir Belediyesi ise Augustus Tapınağına dokunulmadığını açıkladı.

 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ulus tarihi kent merkezinin Büyükşehir Belediyesi’nin tehdidi altında olduğunu savunarak, “Kültür katmalarının bulunduğu alana, züccaciye dükkânına girmiş fil gibi davranan Büyükşehir Belediyesi, tarihin korunması ve önlemlerin alınması için gereğini yapmak durumundadır. Önlemini almadan, Ulus’ta yargı kararlarına rağmen, tarihin içerisine iş makinaları ile girerseniz, istinat da yıkılır, yakında Augustus tapınağı da yıkılır. Büyükşehir Belediyesi 1.dereceli arkeoloji SİT alanında kalem oynatmaması gerekirken kepçe oynatıyor. Bu anlayış, bir gecede 1.derece kültür varlığı Marmara Köşkünü yıktı, Hacı Bayram’da çıkan Roma kalıntılarına beton döktü. Tam bir yıkım ekibi ile karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.

‘Koruma kurulu sorumluluğunun farkında mı?’

Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’nun aldığı sorumluluğun farkında olup olmadığını sorgulayan Candan, “Koruma Kurulu Hacı Bayram çevresine ve Ulus’a göz bebeği gibi bakmak zorunda. Büyükşehir haber vermiyor, kurul bihaber. Tarihe yapılan büyük bir saygısızlık var. Bu bir vicdansızlıktır. Böyle bir ülkede böyle bir kültür değerleri ortamında koruma kurulu üyelerinin gözlerini kırp mamaları gerekiyor. Kurul üyeleri uyurken, tarih alt üst ediliyor” dedi.

Yıkımlar tarihe, kültüre ve kente karşı işlenmiş suç Ankara’nın uzun yıllardır çözülemeyen kentsel sorunlarından biri olan Agustus Tapınağı çevresinde yapılan çalışmanın kültür varlıklarının korunmasını düzenleyen 2863 sayılı kanuna göre ağır cezalık bir suç olduğunu savunan uzmanlar, son birkaç aydır Ankara’da yaşanan yıkımların, tarihe, kültüre ve kente karşı işlenmiş suçlar olduğuna dikkat çekiyor.

Arkeologlar Derneği: ‘Sorumlular hakkında soruşturma açılsın’

Tepki gören yıkımların ardından bir açıklama da Arkeologlar Derneği’nden geldi. Uygulamayı kınayan Arkeologlar Derneği’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinaları ile Ulus’taki Hacı Bayram Camisi’nin hemen yanında bulunan Doğu Roma Dönemine ait sur duvarlarının ‘insanların kafasına taş düşüyor’ diye bir gece vakti yıkılmasını kınıyoruz. 2015 yılı Mart ayında göçük oluşan duvarı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için hiç bir restorasyon/onarım projesini hayata geçirmeden iş makinaları ile yıkmak tam bir ilkelliktir. Türkiye’nin de imzalamış olduğu ‘Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (Malta Sözleşmesi)’ni hiçe saymaktır. Arkeologlar Derneği Genel Merkezi olarak bu tahribatı yapanları kınıyor, sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın açılmasını ilgili kurumlardan talep ediyoruz.”

ŞPO alanda inceleme yaptı

Tartışmaların ardından olay yerinde inceleme yapan Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi yetkilileri de konuyla ilgili bir açıklama yaparak tespitlerini ve çekincelerini kamuoyu ile paylaştı. Hacı Bayram Cami’nin kuzey-batısında kalan ve Bizans Duvarı olarak bilinen yapıda daha önce beton duvar ile güçlendirme yapılan kısmın yaklaşık bir buçuk ay önce çöktüğü belirtilen ŞPO açıklamasında şöyle denildi:

‘Duvardan büyük bir parça kaymış’

“Alanda yapılan inceleme neticesinde, 20 Haziran tarihinde duvarın kuzey kısmından büyük bir parça kaydığı ve iş makinelerinin kayan parçanın alt tarafından malzeme alarak, bu parçanın kontrollü bir şekilde duvardan ayrılması için çalışma yürüttüğü anlaşılmaktadır. Ancak, bu parçanın tekrar duvarla bütünleştirilebilmesi mümkün görünmemektedir. Bizans duvarının en kuzeyinde kalan parçada da batıya doğru kayma söz konusudur ve bu parçanın hemen bitişiğindeki yürüyen merdiven uygulamasının bu durumu teşvik eden bir unsur olduğunu söylemek gerekir.

‘Bu zararın sorumlusu büyükşehir belediyesidir’

Açıkça görülmektedir ki, Augustus Tapınağı’nda iş makineleriyle müdahalede bulunulmamış olunsa dahi Bizans Duvarı özensiz, bilinçsiz ve yanlış uygulamalar sonucunda geri döndürülemeyecek şekilde zarar görmüştür. Bu zararın sorumlusu ise hatalı uygulamaları gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir.”

Bizans duvarı ve Augustıs Tapınağı tehdit altında

Augustus Tapınağı ile ilgili tehlikelerin devam ettiğine işaret edilen ŞPO açıklamasında, tapınağın restorasyon projesi onaylanmadığı için uygulama çalışmalarına başlanamadığına dikkat çekilerek, “Tapınak bu haliyle göz ardı edilmiş, bakımsız ve yok olmaya yüz tutmuş bir görüntü vermektedir. Tapınağı değerli kılan yazıtlar da çok ciddi biçimde zarar görmüş, yer yer yazıtlarda kopmalar gerçekleşmiştir. Bizans Duvarı ve Augustus Tapınağı gibi Ankara’nın önemli tarihi ve kültürel değerleri gereken ilginin gösterilmemesi ve yanlış uygulamalar sonucunda yok olma tehdidi altındadır. Yetkili kurumların, özellikle bu hassas alanlarda bilimsel, bilinçli ve nitelikli faaliyet sürdürmeleri gerekliliğini bir daha vurguluyoruz. Binlerce yıllık eserlerin, on yılda yok edilmemesi için gerekli düzenleme ve uygulamaların ciddiyet ve ivedilikle gerçekleşmesini bekliyoruz” denildi.

 ‘Çalışma kurulunun izni ile yapılıyor’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise tartışmalara neden olan çalışmaların Augustus Tapınağının aksi yönünde yapıldığı ileri sürülerek, “Surlarda restorasyon yapılıyor” denildi. Hacı Bayram Camii’nin bitişiğindeki alanda yürütülen çalışmaların, insanların can güvenliğin sağlanması amacıyla ve koruma kurulunun izniyle yürütüldüğü savunulan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında Augustus Tapınağı’na bir müdahalede bulunulmadığı kaydedildi.

kaynak:yapi.com.tr

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS