-

Yangın Güvenliği ve Beton İlişkisi

Yazar:

20.07.2017

Kişi Okumuş

0 Yorum

Yangın Güvenliği ve Beton İlişkisi

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Yangından bahsetmeden önce ‘yanma’ olayının tanımlanması gerekir. Yanıcı özelliğe sahip maddelerin ısı altında oksijen ile birleşerek oluşturduğu kimyasal bir reaksiyondur. Yangın ise kontrol altında olmayan yanma olayıdır. Yangınlar sonucunda meydana gelebilecek mal ve can kayıplarını en aza indirmek için yapılarda gerçekleştirilen uygulamalara ise yangın yalıtımı denir. Yangın yalıtımında kullanılan yapısal malzemelerin yanma olayı ile olan ilişkisinin önemi büyüktür. Kullanılacak maddeler yanma özelliği en az olanlardan seçilmelidir. Bu durum malzeme kontrolünü gerektirir. Maddelerin yangın anındaki davranışları incelenirse belirli etkenler gözlenecektir. Bunlar; ısı altında genleşme, ısı ve sıcaklık iletimi, yanıcılık sınıfı ve sıcaklığa bağlı olarak ateşe olan direnç olarak sıralanabilir.

Betonarme yapılarda taşıyıcı sistemler bu yapıların ayakta durmasını sağlayan temel unsurlardır. Kolon, perde, kiriş ve temel örnek gösterilebilir. Bu yapıların temel malzemelerinden biri betondur. Yangın çıkan bir yapıda ısınan gazlar ile birlikte sıcaklığın yaklaşık 1000 dereceye ulaştığı göz önünde bulundurulacak olunursa betonarme yapıların bir süre sonra dayanıklılığını yitirmesine sebep olur. Bunun sonucunda binalarda çökme meydana gelir. Yangın yalıtımı ile bu taşıyıcı sistemlerin korunması amaçlanır. Dolayısıyla tercih edilecek beton türünün önemi büyüktür. Yapılarda kullanılan malzemeler yanma oranlarına göre sınıflandırdığında bazı veriler elde edilmiştir.

A1 sınıfı Malzemeler: Yanmaz malzemelerdir. Isı altında tutuşma veya ışıldama yapmaz aynı zamanda bu malzemeler kagir malzeme grubundandır.

A2 sınıfı Malzemeler: Bu malzemeler ateşi iletmezler fakat alevin kaynağı ile bire bir temasta kısmen yanar ve bozulurlar.

B1 sınıfı Malzemeler: Alev kaynağı ile temastayken yanarlar ve temas kesildikten sonra yanmanın durduğu malzemelerdir.

B2 sınıfı Malzemeler: Normal alevlenen yapı malzemelerini içerir.

B3 sınıfı Malzemeler: Yanıcı yapı malzemelerinden ulaşır.

Beton A1 sınıfı bir yapısal malzemedir. Yanmaz sınıfına giren beton tabi ki yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında zarar görebilir fakat yine de diğer malzemelere göre daha dayanıklıdır. Örnek olarak ahşap ve demir ile karşılaştırıldığında bu malzemelere göre daha dayanıklıdır. Fakat betonarme yapılarda taşıyıcı elemanların yükleri çelik malzemeler tarafından taşınır. Beton bu çelik yapılar ile alev arasında izole görevi görür. Yanmaz, alevi iletmez ve duman oluşturmaz olması bakımından yangına karşı iyi bir izolasyon malzemesi olduğu söylenebilir. Yavaş ısı iletiminden dolayı ısıyı bu taşıyıcı çelik malzemelere olabildiğince geç iletir. Bundan dolayı fazla sıcaklıktan atmalar meydana gelir. Atma, betonun dökülmesi olayıdır ve nem oranı arttıkça atma oranı da artar. Betonu oluşturan malzemelere göre betonun yangına dayanımı arttırılabilir. Kalker tipi agregaların kullanılması, kalsiyum alimunatlı çimentonun kullanılması betonun dayanımını arttırır. Bunun yanı sıra beton geçirim özelliği de önemlidir. Geçirimi düşük olan betonlarda genleşen ve buharlaşmak isteyen su molekülleri yeterli alan bulamadıkları için ani genleşme sonucu betonda patlamaya neden olurlar. Bu nedenle betonda daha düşük sıcaklıklarda eriyen ve beton içinde bu moleküller için gerekli alanı oluşturabilecek polietilen elyaf kullanılabilir.

Beton ve dayanıklılığı üzerine birçok çalışma yapılmıştır.  Hafif ve yalıtkan betonlar üzerinde yapılan deneylerde değişik birim ağırlıkları ölçüt alınmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak ise birim ağırlıktaki artışın her beton türü için yangın dayanımında azalmaya sebep olduğu gözlemlenmiştir. Sıcaklığın yanı sıra betonlarda basınç dayanımı incelendiğinde yine diğer yapı malzemelerine göre daha fazla dayanıma sahip olduğu görülmüştür.

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS