-

Karadeniz Yaylaları Betonlaşıyor

Yazar:

15.06.2016

Kişi Okumuş

0 Yorum

Karadeniz Yaylaları Betonlaşıyor

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Al Jazeera Türk’ten Güray Ervin, haber için gittiği Uzungöl’den aktarıyor: “Uzungöl’e çıkarken yol kenarındaki dik yamaçlarda yüksek katlı, betonarme binalar kendini gösteriyor. Binaların bir kısmında inşaat devam ediyor; bir kısmı, tuğlaları örülmüş halde bekliyor. Öbür yaylalarda da durum farklı değil. köy ve yaylalarda çok katlı, betonarme binaların sayısı hızla artıyor. TUİK’in verilerine göre, geleneksel yöntemlerle yapılan iki katlı ahşap evlerin sayısı yüzde 3’e kadar düştü. Yerel yönetimler betonlaşmayla mücadele edemiyor, bölge halkı, ‘çok katlı betonarme evlere mecbur olduğunu’ savunuyor.”

Yapılan habere göre, inşaat sahipleri genellikle, her çocuğunun ev sahibi olmasını istediklerini, arazi ve arsa bulamadıklarını, bu yüzden ahşap evlerini yıkıp çok katlı binalar yapmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Yerel belediyeler ise, kesinleşmiş yıkım kararlarına rağmen binaları yıkamıyor. Bunun da sebebi, neredeyse herkesin birbirini tanıdığı yerleşim yerlerinde yıkım şirketinin hemşerileriyle ilişkisinin bozulmasını istememesi.
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, kaçak yapıları mühürlemelerine rağmen vatandaşın inşaata devam ettiklerini söyledi. [Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]

Beton binaların hızlı ve kontrolsüz şekilde çoğalıyor olmasından yerel yöneticilerin de şikâyetçi olduğunu belirten Güray Ervin, haberinde, Belediye Başkanı Hanefi Tok’un görüşlerini aktarıyor:

“Belediyenin imkânları, ne ekipman olarak, ne personel olarak ne de, ekonomik olarak bu binaları yıkmaya müsait değil. Zaman zaman Bakanlıklardan kaynak talep ediyoruz. Bu yıl 427 yapının yıkılması için ihaleye çıktık. Bu ihale açık ihaleydi katılan olmadı. Pazarlık usulüyle tekrar ihaleye çıktık, buna da katılan olmadı.”

Meralarda ve köylerde kaçak yapıları mühürlediklerini ancak vatandaşın inşaata devam ettiğini söyleyen Çaykara Belediye Başkanı Tok konuşmasına şöyle devam ediyor:

“Bölgemiz çok yağış alan bir bölge. Vatandaşımız sonunu düşünmeden dört-beş katlı bina yapıyor. Daha sonra yer kaymaları sonucu bina tehlikeye giriyor. Yatırımlar boşa gidiyor. Yüzde 60 eğim olan yerler var. Çoğu hisseli tapu. Müstakil tapulu yer çok az. Burada yüksek binalardan kaynaklı oluşan görüntü bizim de çok hoşumuza gitmiyor. Ama insanlarımız bunu yaparken yasal mevzuata çok takılmıyor. Uzungöl’de kaçak yapılaşmadan dolayı ceza alan ve cezaevinde kalan vatandaşlarımız var.”
Ali Kemal Sevinç, Karadeniz bölgesine özel bir imar planı hazırlanması gerektiğini anlattı. [Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]

Çaykara’da gazetecilik yapan Ali Kemal Sevinç ile de söyleşi yapan Güray Ervin, haberinde, Karadeniz’in kendine has bir imar planı gerektiğini savunan Sevinç’in aşağıdaki ifadelerine yer veriyor:

“Ege, Marmara veya Güneydoğu Anadolu bölgesinde uygulanan imar oranları ile Karadeniz bölgesinde uygulanan imar oranları aynıdır. Bu uygulama buradaki insanları zor duruma sokuyor. Ege bölgesindeki yüzde 40 imarla, Karadeniz bölgesinde bir ev yapamazsınız. Burada insanlar çadır kurarak yaşayacak değiller. Geleneksel yöntemlerle yapılacak ahşap evlerin maliyeti yüksek. Bakımı zor. Dolayısıyla insanlar çok katlı binalara yöneliyorlar. Bu binalarda da bir kontrolsüzlük var. Bunun bir an önce çözülmesi lazım.”
Prof. Dr. Kenan Gelişli, çok katlı binaların doğal yapıya da uygun olmadığını söyledi. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

Son olarak bölgedeki betonlaşmayla ilgili çalışma yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Gelişli ile konuşan Güray Ervin, köylerde inşa edilen yüksek katlı, betonarme binaların yöre iklimine de uygun olmadığını söyleyen Gelişli’nin sözlerini akratıyor:

“Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bölgemizde ahşap evlerin oranı yüzde 3’e kadar düştü. Yüksek katlı binalar doğal yapıya da, mimari siluete de uygun değil. Bu sorun büyük. Kentselleşmeyle alakalı. Karadeniz insanı kendi hâkimiyet alanını ilân eder. Tepelere ev yaparlar. Toplu bir yaşam kültürümüz yoktur. Her eve bir yol yapmak, su, elektrik bağlatmak gerekiyor. Örümcek ağı gibi yollarımız var. Bu heyelan riskini de arttırıyor. Sel ve taşkın riskini arttırıyor. O köylere ambulans bile gidemiyor.”

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler : ,

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS