yakan aydınlatma

Kişi Okumuş

0 Yorum

Mimarlar Odası’ndan “Dünya Mimarlık Günü” Basın Açıklaması

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz

Birleşmiş Milletler-UNESCO tarafından Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Mimarlık Günü olarak tanımlanmıştır. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) her yıl, farklı bir tema kapsamında, çeşitli etkinlikler ile mimarlığın toplumun gündemine getirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2016 Dünya Mimarlık Günü Temasını “DAHA İYİ BİR DÜNYA TASARLA” (DESIGN A BETTER WORLD) olarak belirlemiş ve üye ülke mimarlık örgütlerine iletmiştir. Türkiye Mimarlar Odası, belirlenmiş olan temayı, beş önemli eksende toplumla ve mimarlarla paylaşmayı önemsemektedir.

Daha iyi bir dünya, barış, demokrasi, hukuk, haklar ve özgürlükler ile ve bu değerlerin mekânsallaştığı kamusal alanın nitelikli tasarımı ile olanaklıdır ve mimarların da bütün bu başlıklarda önemli sorumlulukları bulunmaktadır.

Barışın egemen olduğu, savaşların ve terörün yeryüzünden silindiği, insanların mülteci durumuna düşürülmediği, vatansızlaştırılmadığı, yaşam güvencelerinin sağlandığı, çevre ve kültür değerlerinin korunduğu bir dünyanın mümkün olduğu bilinmelidir.

Başta yaşama hakkı olmak üzere, temel insan hak ve özgürlüklerinin güvenceye alındığı, laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı ve anayasal, bilimsel, demokratik kurumlar ile kullanıcıların karar süreçlerinde yer aldığı, açık, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışı insan yaşamı için temel güvencedir.

Bu evrensel değerlerin, insan yaşamını doğrudan etkileyen, sosyal, ekonomik, kentsel ve mekânsal gelişme süreçlerinde temel ilkeler olarak ödünsüz uygulanması ve sürekliliği “daha iyi bir dünya”nın olmazsa olmaz politikasıdır.

Küresel ekonomi baskılarının tehdidi altında bulunan; havanın, suyun, toprağın, doğanın ve kültürün, kentsel ve kırsal mekânın kısaca yaşam kaynaklarının korunması, herkes için öncelikle de karar vericiler için esas bir sorumluluktur.

Yeryüzünde sorunlar yelpazesi büyüdükçe ve yoğunlaştıkça mimarlığın, planlamanın ve tasarımın, insanlar için daha iyi bir gelecek sağlamadaki yenilikçi ve yaratıcı gücü bugün çok daha büyük bir önem taşımaktadır.

Daha iyi bir dünya için, ülkemizde; doğanın ve kültür varlıklarının tahribine, her biri yapıldıkları dönemin önemli modern mimarlık örnekleri ve ortak mirasımız olan TBMM Halkla İlişkiler Binası, İller Bankası Binası vb. yapılarımızın yıkılarak yok edilmelerine, böylelikle tasarımın ve mimarlığın değersizleştirilmesine yol açan politikalara son verilmesini talep ediyoruz.

Yeryüzünde her alanda yaşam kalitelerinin yükseltilmesinde, küresel ekonomi politikalarının doğa, kültür ve mekân üzerindeki baskısının sonlandırılmasında mimarların, mimarlığın ve tasarımın önemli rolünü vurguluyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.

kaynak:arkitera.com

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.

İlgili Terimler : ,

YORUMLAR