-

Şirket Kurma Rehberi

Yazar:

12.03.2019

Kişi Okumuş

0 Yorum

Şirket Kurma Rehberi

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Aklınızdaki herhangi bir fikri gerçekleştirmek için bu yazımızda girişimciler için şirket kurma sürecinden bahsedeceğiz. Öncelikle yanıtını bulmanız gereken soruların başında Limited mi yoksa Anonim Şirket mi olacağı sorusu gelecektir. Limited ve Anonim arasında işleyiş bakımından pek bir fark olmayıp kuruluş bakımından farklılık göstermektedirler.

Limited Şirket

Ülkemizde müteahhitler arasında en çok tercih edilen şirket türü olan Limited Şirketler bir veya daha fazla kişi tarafından kurulabilmektedir. Kanunen legal olan her türlü ekonomik amaç için kurulabilen bu şirketler yalnızca sigortacılık ve bankacılık faaliyetlerinde bulunamazlar. Limited Şirketler menkul kıymet çıkaramadığından dolayı halka açılamaz ve faaliyette bulunma süreleri sınırlıdır.

10 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7099 Sayılı Kanun ile Limited Şirketi tek bir yerde toplanmış olup kuruluş süreci de kolaylaştırılmıştır. Eski uygulama ile yapılan notere gitme zorunluluğu ortadan kaldırılmış olup herhangi bir Ticaret Sicili Müdürlüğünde yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilmesi uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama ile banka ve noter arası yapılan işlemler ortadan kaldırılmış olup randevu sistemi ile işlemlerin tek bir yerden yapılması hızlıca halledilebilmektedir.

Limited Şirketler için gerekli sermaye minimum 10.000₺ olacak şekilde ve en az 1, en fazla 50 gerçek veya tüzel kişi ile kurulabilmektedir. Ortakların koyacakları sermaye minimum 25₺ ve katları olmak zorundadır. Bu payların %25’i tecil sürecinden önce ödenmekte olup kalan payların ise 2 sene içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Bu aşamada temsili şirket sözleşmesi hazırlanır ve yönetim bu sözleşmeye göre yönetilir. Şirketin üç ana organı vardır. Bunlar; Genel Kurul, müdür ve denetçilerdir. Şirkette birden fazla sayıda müdür olabilir ve bu müdürlerden biri Müdürler Kurulu başkanı olarak seçilmek zorundadır

Limited Şirketlerde; yönetimin basit ve yönetim maliyetinin düşük olması, az bir sermaye ile şirket kuruluşunun kolay olması gibi nedenlerden dolayı yukarıda da bahsettiğimiz gibi ülkemizde müteahhit firmalarının en çok tercih ettiği şirket türüdür.

Anonim Şirket

Limited Şirkete kıyasla ortak sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Anonim Şirketler halka açılabilmekte ve menkul kıymet çıkarabilmektedir. Süresiz olarak kurulumu mümkün olan Anonim Şirket, bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinde de bulunabilmektedir. Anonim Şirket yapısında kararlar ortakların şirketteki paylarına göre çoğunluğun sağlanmasıyla yapılabilmektedir.

Anonim Şirket en az 50.000₺ sermaye ve en az 1 ortak olması durumunda kurulabilmektedir fakat halka açık olmayan ve sermaye sistemine kayıtlı olan şirketlerin başlangıç sermayesi en az 100.000₺ olmalıdır. Anonim Şirketlerde Limited Şirketlerin aksine, ortakların kamu borçlarından herhangi bir sorumluluğu olmayıp tek sorumluluğu taahhüt ettiği sermaye borcunu ödemektir.

Anonim Şirketler; Genel Kurul ve Yönetim Kurulu olmak üzere 2 organdan oluşur. Yönetim Kurulu ortaklardan veya ortak olmayanlardan Genel Kurulca seçilen en az bir üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyesi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir (TTK Md. 359). Yönetim Kurulu kararları oy birliğiyle sağlanır.

Kuruluşu bakımından Limited Şirketlere göre daha ayrıntılı olan Anonim Şirketlerin; vergi istisnası, hisse devrinin gerçekleşme biçimi, ortakların sorumlulukları gibi nedenlerden dolayı startup’ların şirketleşme süreçlerinde Limited Şirketlere göre daha avantajlı olmaktadır.

 İşinize uygun şirket tipini ve adını seçtikten sonra ;

Alanında uzman bir mali müşavir ile şirket merkezinin, şirket unvanının, sermayelerin ve şirkete dair temel noktaların yazılı hale getirildiği şirket ana sözleşmesi hazırlanılmalıdır.

Hazırlanılan şirket ana sözleşmesi, mali müşavir tarafından MERSİS sistemine kayıt edildikten sonra notere gidilip bu sözleşmeyi noter huzurunda ortaklarınızla imzalamanız ve gerekli prosedürlerin tamamlanması gerekmektedir.

Vergi dairesine gidilerek “potansiyel vergi numarası” alınmalı ardından ana sözleşme, imza beyannamesi ve potansiyel vergi numarası ile bankada hesap açtırılıp sermayenin ¼’ünü bu hesaba yatırmanız gerekmektedir. Bu para, şirket kurulana kadar geçici olarak bloke edilir. Şirket kurulduktan sonra bloke kaldırılır ve para kullanılabilir hale gelir.

Şirket ana sözleşmesi, Rekabet Kurumu payı, banka dekontu vb. gibi tüm belgeler tamamlandıktan sonra bu belgeler ticaret siciline iletilmelidir.

Ticaret Sicili’ne kaydı tamamlanan şirket için imza sirküleri hazırlanmalı ve yasal olarak zorunlu olan defterler noterde tasdik ettirilmelidir.

Şirketin tescilinden sonra şirket ana sözleşmesi, imza sirküleri, kira kontratı veya tapu fotokopisi vb. gibi belgeler ile vergi dairesine başvuruda bulunulur. İlgili vergi dairesi yazılı belgelerde bulunan bilgilere dayanarak şirketin adresini kontrole gider ve yoklama tutanağı düzenleyerek şirket yetkilisinin imzasını alır. Bu tutanak sonrasında şirket, vergi dairesinden Vergi Levhası talep edebilir.

Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası işlemlerini içeren; iş yeri açma ruhsatı ve izin ruhsatı çıkarma, çevre temizlik vergisini yatırma işlemlerini de tamamladıktan sonra bir girişimci olarak iş yeri açma aşamasını tamamlayabilirsiniz.

İnşaat Gündemi'ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS