-

Tapu Alma, Başvuru ve Sorgulama ve Harç Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yazar:

02.02.2019

Kişi Okumuş

0 Yorum

Tapu Alma, Başvuru ve Sorgulama ve Harç Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Tapu Kadastro Nedir?

Kişilerin, taşınmazlar üzerinden belirli oran ve bedelleri ödemesini ve karşılığında hak sahibi olduğunu gösteren bir belgenin kayıt altına alınması işlemlerini yerine getiren kurumdur.

Taşınmazın bütün hak ve tescil işlemlerin, kişilerin hak ve sorumluluk alanına geçmesi adına devletin resmi kurum ve kuruluşlarından tapu kadastro iletişim ve müdürlük adreslerinden şahsen başvurması ile kayıt altına alınması yapılabilir. Tapu ve kadastro müdürlüklerinin işlemlerinin tescili, ödeme dekontları, kayıt ve başvuru süreçleri, taşınmazın tapu belgesi gibi işlemleri web tapu sorgulama uygulama alt yapısı ile kolayca ve hızlı bir şekilde öğrenme imkanı vermektedir.

Kişilerin, taşınmazlara ait her türlü bilgi, belge ve dokümanları şifresiz tc ile tapu sorgulama işlemleri güvenli ve hızlı bir şekilde süreci takip edebilir. Tapu ve kadastro müdürlüklerinde kişilerin, taşınmazların kayıt işlemleri, ölçüm ve parsel numarasına göre ödenmesi gereken harç ve bedellerin dekont, tescil, hak ve yükümlülükleri tespiti olan arazinin tapu belgesi konusunda kadastro teknisyenleri, çalışma alanına ait bölgenin belediye meclis üyelerinden oluşan 3 kişi tarafından görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedir.

Taşınmazların, tapu belgesinden önce arazinin ölçüm ve paraleline göre belirlenen harç ve bedelleri karşılığında hak ve yükümlülükleri arasında nakit ve kredi kartı ile tapu harcı ödeme yöntemleri sayesinde hızlı ve kolay işlem yapma imkanı sunmaktadır.

Tapu Kadastro Randevu Nasıl Alınır?

Tapu ve kadastro müdürlüklerinin kendi alt yapı ve sistemlerini teknoloji ile uyumlu hale getirmesi ile vatandaşların taşınmazlarına ait işlemlerini daha hızlı, kolay ve zaman yönetimini verimli yapmasına imkan vermektedir.

Devletin özel kurum ve kuruluşları arasında Tapi ve kadastro müdürlüğü kendi web sayfası üzerinden e-randevu sistemi ile kayıt ve diğer işlemler için sıra alabilmek mümkündür. Günümüzün çağı internet ve bilgisayar ile birlikte taşınmazlara ait her başvuru, randevu ve diğer işlemleri takibi ve tespiti için randevuyu e-randevu sistemi üzerinden yapması konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır. Modern teknoloji dışında telefon hattı Alo181 çağrı merkezleri üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde yardım  ve randevu alabilmek mümkündür. Web tapu uygulaması ile tapu ve kadastro müdürlüklerinde ki işlemleri ve başvuruları yapabilmek mümkündür.

Randevuyu Kaçırırsam ne olur?

Vatandaşların, taşınmazlara ait kayıt, belge ve dokümanların takibi, tescili ve tapu belgesi için başvuruların kaçırılması durumunda yeniden Alo181, e-randevu veya web tapu uygulamaları üzerinden yeniden kayıt işlemleri ve başvuruyu güncellemesi gerekmektedir. Başvuru işlemleri öncesin de e-randevu veya web tapu uygulaması üzerinden taşınmaza ait bilgileri doğru ve eksiksiz doldurulması ve ödeme dekontlarını başvuru esnasında tapu ve kadastro müdürlüklerinde yanında bulundurması gerekmektedir.

Tapu Nedir?

Kişilerin, taşınmazları üzerinde ki hak ve hukuksal boyutunu bütün resmi kurum ve kuruluşlar tarafından tescili ve tespitine imkan veren belgeye ise tapu denir. Diğer bir deyişle, devletin, kurum ve kuruluşlarına yetkili kadastro teknisyeni ve taşınmaza ait bölgenin 3 meclis üyeleri ile birlikte, ölçüm ve sınır hatlarının bağımsız ve kişilerin harç ve bedelleri ödemesi karşılığında arazi üzerinde hak ve yükümlülüklerin kullanma hakkına sahip olmasını sağlayan belgeye tapu denir. Tapu ve kadastro tarafından her yıl belirli oranlar ve limitler üzerinden ücret ve tapu harcı hesaplama işlemlerini belirlemektedirler.

Tapu, taşınmaz gayrimenkulün kime ait olduğunu beyan eden ve gayrimenkulün özelliklerine sahip resmi senetlerdir. Taşınmaz gayrimenkullerin satışı tapu ile gerçekleştirilebilir. Bir taşınmazın tapusu yoksa, resmi haklarından faydalanamazsınız. Elektrik ve su gibi zorunlu ihtiyaçlar dışında, alım ve satım işlemi gerçekleşemez. Ayrıca tapu gerektiren diğer birçok işlem gerçekleştirilemez. Miras haklarının geçerli olması, gayrimenkulün tapulu olmasına bağlıdır. Tapu sahibi dışındaki kişiler, o gayrimenkulde hak sahibi değildir. Kısaca ‘tapu nedir?’ sorusu için, gayrimenkulün resmi haklarının kazanılması cevabı doğru olacaktır.

Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Taşınmaza ait harç ve bedellerin ödeme sorumluluğunu yerine getirilmesi gerekmektedir. Karşılıklı anlaşma ile harç ve bedellerin ödemesini kimin yerine getireceği mutlaka belirlenmesi gerekmektedir. Taşınmazın, alım veya satım işlemlerinde aracı olacak özel kuruluşun ücreti, tapu bedeli ve harçlar ile birlikte bütün ödeme yükümlülüğün yerine getirilmesi gerekmektedir.

Taşınmaza ait emlak vergisi ödemeleri yerine getirilmelidir. Taşınmaza ait bütün evraklar ile birlikte alım ve satım işleminin karşılıklı tarafların tapu devri için e-randevu sisteminden bilgi ve belgeler ile birlikte randevu günü ve saatinde tapu ve kadastro müdürlüğünde bulunması gerekmektedir.

Taşınmazın, karşılıklı iki tarafında mezuniyet durumu yok ise alıcı ve sayıcı arasında bir akrabalık derecesi olmayan iki şahit bulunması gerekmektedir. Ödeme dekontları ile satış işlemlerine ait imzalı sözleşme nüshaları, taşınmaza ait kredi ve faizlere ile ilgili bilgileri verilmesi gerekmektedir.

Tapu harcını kim öder sorusu karşısında taşınmaza ait tapu belgesini karşılıklı anlaşma ile alıcı ya da satıcı ödemesi mümkün kılmaktadır. Sistemde ve kanunlar da kesinlikle belirtilen bir taraf bulunmamaktadır. Karşılıklı anlaşma ile alim veya satım esnasında tapu harcını alıcı ya da satıcı tarafından biri kendi üstüne yüklenebilmektedir.

Tapu Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Belgeler Nelerdir?

Alim veya satım işlemlerinde, taşınmaza ait belge ve dokümanlar ile birlikte e-randevu veya web tapu üzerinden başvuru yapılmaktadır. Taşınmaza ait, kredi limiti, tarafların alım ve satım işleminde imzalı  iki nüsha üzerinden anlaşma, taşınmazın kredi işlemlerinden dolayı ipotek altında olduğuna dair banka dokümanları, emlak vergi ödemesi, Zorunlu deprem sigortası, taşınmaza ait sigorta masrafları ve harç bedellerinin dekontları ile birlikte tapu işlemlerini yerine getirmek mümkündür.

 Satın Aldığınız Gayrimenkulün Tapusu Nasıl Alınır?

 

Ev veya arsa satın alan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri ‘tapu nasıl alınır?’ sorusudur. Bu işlem için alıcı ve satıcı kategorisinde gerekli belgeler temin edilmelidir. Tapu alırken gereken evraklar şu şekildedir:

 

  1. Bu işlemde başvuru işlemi tapu sahibi tarafından yapılmaktadır.
  2. Alıcı ve satıcının iki adet fotoğrafı
  3. Alıcı ve satıcının kimliği ve fotokopisi,
  4. Tapunun aslı ve fotokopisi,
  5. Vekalet varsa vekaletnamenin aslı ve fotokopisi
  6. Alıcılardan veya satıcılardan okuma yazma bilmeyenler için iki şahit.
  7. Şahitlerin kimlik fotokopileri ve iki adet fotoğrafı da hazır olmalıdır.
  8. Satın alınan daire veya ev ise deprem sigortası poliçesi de hazır olmalıdır.
  9. Her zaman açık olan ve aktif kullanılan telefon numarası da önemlidir.
  10. Belediyeden gayrimenkulün rayiç bedelini gösteren belde de temin edilmelidir.

 

Bu ilk aşama, İlk başvurudur. Bu ilk başvuruda gayrimenkulün satışının uygun olup olmadığı denetlenir. Tapu işlemleri kategorisinde, belge eksikliği telefonla bildirilmektedir. İkinci aşama satın alma aşamasıdır. Bu aşamada:

 

 

  1. Gayrimenkulün rayiç bedelinin %3’ü oranında vergi miktarı belirlenmektedir. Bu para hazır olmalıdır.
  2. Randevu sistemi ile satış işlemi gerçekleşmektedir. Başvuru esnasında verdiğiniz telefona randevu saati ile ilgili mesaj gelecektir. Tapu randevu alma sistemi ile bildirilen randevu saatinden 15 dakika önce taraflar hazır olmalıdır.
  3. Satış işlemi için belirlenen saatle birlikte ödenecek vergide gelmektedir. Bu verginin ödendi makbuzu da hazır olmalıdır.
  4. Satış işlemi tapu müdürlüğünde kameralı sistem eşliğinde gerçekleşmektedir. Satış işleminden önce taraflar anlaşmış olmalıdır.

Tapu Çıkması Ne Kadar Sürer?

E-randevu üzerinden taşınmazın tapu belgesini gerekli evrakların ve ödeme dekontların başvuru esnasında yetkili personele verilmesi gerekmektedir. E-randevu üzerinden alınan başvuru sırasına ve telefon bilgileri ile tapu işlemlerini başlatıldığında bilgilendirme mesajı gönderilmektedir. Yaklaşık 1-5 iş günü içerisinde başvuru sonrasında ki istem belgesinin arkasında anlaşmalı bankalar üzerinden döner sermaye ödemesini yerine getirmesi ile belirlenen gün ve saatte tapu işlemlerini ve belgesini alabilmesi mümkündür.

Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?

Karşılık imzalı sözleşme ile alıcı ve satıcı arasında taşınmaza ait satış işlemi tapu ve kadastro müdürlüğünde tespiti, tapu belgesi kontrolü, emlak vergisi ve harç bedellerin ödenmesi ile noter huzurunda devir işlemi gerçekleşmektedir.

Tapu Sorgulama İşlemleri 

Tapu ve kadastro müdürlükleri üzerinden e-randevu sonrası sıra numarası ile bütün gerekli belgeler ile tapu belgesini alabilmek için başvuru yapılmaktadır. Başvuru sonrasında web tapu üzerinden başvuru süreci ve dokümanların kontrolü, borç ve ödeme imkanlarını da takip ve yönetimi konusunda vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır.

Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu belgesi, taşınmaza ait arazinin ölçüm ve sınır hatları vatandaşların e-devlet uygulaması ile Tapu ve kadastro müdürlüğünün resmi sayfasından T.C Kimlik numarası ve şifresiyle her türlü bilgi ve dokümana ulaşması mümkündür.

  • Belediyeden Tapu Sorgulanır mı?

Belediyenin Tapu ve kadastro bölge müdürlüklerinden T.C Kimlik numaraları ve taşınmaza ait bilgiler ile birlikte tapu belgesi sorgulamak mümkündür.

Tapu Harcı Nasıl Sorgulanır?

Taşınmaza ait  harç ve bedelleri web tapu uygulaması üzerinden veya tapu ve kadastro müdürlüklerinde T.C Kimlik numaraları ya da şifreleri tapu harcı sorgulamak mümkündür.

 

Günümüzde internetin yaygınlaşması ile birlikte tapu sorgulama işlemi çok kolaylaştı. E-devlet sayfasından T.C. no ile tapu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sayfasından da sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Parsel sorgulama ve diğer sorgulama işlemleri, pratik bir şekilde yapılabilir. Tapu sorgulama için online seçenekler istediğiniz pratik çözümleri bir araya getiriyor.

Tapu Harcı İşlemleri

Tapu harcı ve bedelleri konusunda vatandaşların, tapu kayıt ve tescil işlemleri sırasında alınan ödemeler ile hızlı ve kolay şekilde tapu ve kadastro müdürlükleri tarafından yerine getirebilmektedir.

2020 Tapu Harcı Ne Kadar?

Yeni yasa ve kanunlar ile birlikte Kat irtifakı veya mülkiyet sahibine göre yüzde (%4) tapu işlemleri ve harç ödemelerinde hem alıcı hem de satıcı için uygulanmaktadır.

Tapu Harcı Sorgulama

Taşınmazlara ait web tapu uygulamasını tapu ve kadastro müdürlükleri sayfası üzerinden T.C Kimlik numarası ile şifreleri ile tapu harcı sorgulama işlemlerini yapabilme imkanını vermektedir. Başvuru öncesi ve sonrasında bütün bilgi, dokümanları ve süreci takip etmek mümkündür.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu harcı ve bedelleri alıcı ve satıcı taşınmazın satış bedeli üzerinden eşit oranında yüzde (%2) tapu harcı hesaplama işlemi ile tapu ve kadastro müdürlüklerinde veya anlaşmalı bankalar ile yapabilmek mümkündür. Web tapu uygulaması ile artık teknolojini ileri derecede gelişiminden dolayı güvenli ödeme sistemini birlikte vatandaşların hizmetine sunmaktadır.

 

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS