-

Subasman Nedir, Subasman Kotu Kaç Olmalı

Yazar:

07.05.2022

Kişi Okumuş

0 Yorum

Subasman Nedir, Subasman Kotu Kaç Olmalı

instagram takipçi arttırma, instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz


Subasman Nedir?

Subasmanın sözlük anlamı, yapı eteği oturmalık veya üst temel olarak geçmektedir. Teknik olarak subasman ise beton zeminimizi su, toprak gibi dış etkenlerden koruyarak yapımızı doğal zeminin üstünde tutmamıza yardımcı olur.

Subasman Kotu Ne Olmalıdır?

Subasman’ın her yapıda yapılmasına gerek yoktur. Bulunan arazi, metrekareye düşen yağmur miktarı, eğim gibi çeşitli faktörlere bağlı olmakla beraber subasmanın kendi uzunluğu en fazla 1.20m yapılabilir. Subasman kotu ise yapınızın içinde bulunduğu dış etkenlere göre değişiklik gösterir, kimi arazilerde subasmanın kendisine hiç ihtiyaç duyulmazken bazı arazilerde de üst sınır olan 1.20m’yi tamamen kullanmak gerekir.

Subasman Kotu Nasıl Belirlenir?

Subasman kotunun belirlenmesi için ilk olarak +0.00 kotunuzun belirlenmiş olması gerekir yani şu an kendinizi kot alınırken referans alınan noktanın yüksekliği (aksi olmadığı durumlarda yol kabul edilir) ile aynı yükseklikte olarak düşünebilirsiniz. Kot alma işleminizi bağlı olduğunuz belediyeye giderek talebinizi iletebilirsiniz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Madde 10- Binalara Kot Verilmesine İlişkin Detaylar;

MADDE 10-

(1) İmar planlarında aksine bir hüküm bulunmaması halinde yoldan kotlandırmanın esastır.

(2) Kot alınan nokta veya noktaların tespitinde sokak silueti dikkate alınması belirtilmiş.

(3) Bir parselde birden fazla bina yapılması durumunda, arazi yapısına ve yollara uyumlu kotlandırma yapmak için, ilgili idarenin (belediyenin ve il özel idaresinin) imar birimince onaylanacak vaziyet planına göre her bina için tabii zeminden veya kendisine en yakın yoldan kotlandırma yapılır.

(4) Viyadük, köprü gibi parsele giriş veya çıkış yapılamayan yerlerden, parklardan ve parsele bitişik olmayan yollardan binalara kot verilemez.

(5) Tabii zeminden kotlandırma ile kademelendirme (terasman)  işlemlerinde ada bazında değerlendirme yapılır.

Subasman Perdesi Nedir? Subasman Perdesi Ne İşe Yarar?

Subasman perdesi bodrum katın olmadığı durumlarda zemin ile temel üst kottu arasında yer alan, gelen yanal basınçları ve su gibi dış etkenlerden yapıyı koruyan perde türüdür. Bodrum katın olduğu durumlarda bu görevi bodrum kat perdeleri üstlenir.

Subasman Perde İmalatı Nasıl Yapılır?

Belirttiğim üzere subasman temel olarak yapımızı tek başına olmasa da sudan koruyan elemandır. Subasman kotunuzun altında yapılan pencere, havalandırma boşlukları gibi boşluklardan su içeri girecek ve yapıyı su basacaktır. Subasman imal edilmeden önce subasmanın imal edileceği bölgenin altındaki boşluk yükleyici ile doldurulmalı ardından sıkıştırılmalıdır. Yapılan sıkıştırma sonucu ulaşılan +0.00 kotundan itibaren subasman perde imalatına başlanılabilir. Burda dikkat edilmesi gereken konu zeminin sıkıştırılmasıdır aksi halde zemin sıkışmadığı zaman devamlı olarak çökecek ve istediğimiz kotta durmayacaktır. Subasman perde imalatına gelirsek, temel zemini betonu döküldükten ve kolon filizleri ortaya çıktıktan sonra temel üst kotundan başlanarak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğince belirlenen +1.20 kotunu aşmayacak şekilde kalıp imalatı yapılır. Kalıp imalatının ardından subasman perde donatıları yerleştirilir, beton dökümü gerçekleşir.

Subasman Yapmak Zorunlu Mu?

Subasman perdesi inşa etmek zorunlu değildir, eğer mühendis uygun gördüyse yapmalısınız lakin inşa edeceğiniz subasman perdesi yüksekliği 1.20m’yi geçemez.

Subasman Su Basmasını Engeller mi?

Sorumuzun cevabı hem evet hem de hayır. Hadi gelin açıklayalım, subasman çağrıştırdığı anlam itibari ile su basmasını engelleyen eleman olarak gelse de konumu gereği su basmasını engeller lakin elverişsiz arazilerde büyük ihtimalle inşa edeceğiniz subasman perdesinin bir kısmına kadar su gelcektir. Subasmanın asıl amacı yapıyı zeminden yükseltmek ve su, nem gibi dış etkilerden korumaktır.

Subasman Hesabı

Subasman perdesi hesabının net olarak bir hesabı yoktur. Yapı, statik olarak tasarlanırken analizleri sonucu yüksekliğine karar verilir. Subasman günümüzde normal yağış alan ve elverişli arazilerde kullanımı çok da görülmez

 

 

 

 

 

Editörün Diğer Yazıları :

İnşaat Gündemi’ne Abone Ol!

Bu içeriği beğendiniz mi? Tüm güncel içeriklerimizden haberdar olmak için e-posta abonemiz olabilirsiniz.




İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI

14.07.2022 Demir Fiyatları
Bölge Ø8 Ø10 Ø12-32
İstanbul 15200 ₺ 15100 ₺ 14850 ₺
İzmir 14900 ₺ 14750 ₺ 14550 ₺
Karabük 15100 ₺ 14900 ₺ 14700 ₺
Biga 14950 ₺ 14800 ₺ 14600 ₺
Payas 14850 ₺ 14700 ₺ 14500 ₺
Gebze 14950 ₺ 14850 ₺ 14600 ₺
Samsun
Ankara 15300 ₺ 15150 ₺ 14950 ₺
Bursa 15200 ₺ 15050 ₺ 14850 ₺
Kütahya
Sivas 15150 ₺ 15000 ₺ 14800 ₺
Detaylı Görünüm

BENZER İÇERİKLER

FACEBOOKTA BİZ

Facebook
Instagram
Telegram
LinkedIn
YouTube
RSS